Ako sa správne starať o záhradný nábytok

Nábytok v exteriéri je vystavovaný rôznorodým poveternostným vplyvom, preto aj nároky na jeho umiestnenie, údržbu či skladovanie sú vyššie ako na interiérové zostavy. Ako sa starať o jednotlivé typy záhradného či terasového nábytku v závislosti od materiálu a aký materiál zvoliť, aby ste z neho mali viac úžitku ako starostí?
Zatiaľ čo prírodné drevo si vyžaduje pravidelnú dávku starostlivosti, umelý ratan je takmer bezúdržbový. Plastový záhradný nábytok stačí vhodne zazimovať, kovový si nevyžaduje ani to. Preto skôr ako sa zamilujete do konkrétneho dizajnového kúsku na vašu terasu, balkón či záhradu, zvážte či s daným miestom budú korešpondovať aj nároky na jeho údržbu.


Starostlivosť o záhradný nábytok z prírodného dreva


Záhradný nábytok z masívu sa vyrába väčšinou z exotických odolných drevín ako teak a akácie, ktoré sú na výkyvy počasia zvyknuté a do istej miery odolné. Ani to však nie je zárukou bezúdržbovosti a nekonečnej životnosti. Predsa len, ide o živý materiál, ktorý bez náležitého ošetrenia môže začať vysychať a praskať. A odtiaľ je už len krôčik k vytvoreniu priestoru pre škodcov, ktorí spoločne so zubom času nahlodajú váš záhradný nábytok do kosti.
Každopádne prevenciou je vhodné miesto, bez priameho slnečného žiarenia, dažďa, vetra, mrazu, teda minimálne prekrytá loggia, prístrešok či altánok na terase.


Pravidelná údržba dreva na exteriérovom nábytku spočíva v jeho čistení od bežných nečistôt pomocou jemnej kefy a prostriedkov určených na drevo. Keď je drevo čisté, doprajte mu kúru pomocou impregnačného oleja.
Drevený záhradný nábytok môžete zazimovať uskladnením v suchom interiéri alebo minimálne v altánku. Nikdy ho však neprikrývajte nepriedušnou fóliou, pretože tá by mohla napomôcť hnilobnému procesu.


Škvrny na záhradnom nábytku z prírodného dreva možno prebrúsiť a následne impregnovať.


Dôkladnejšia údržba dreveného záhradného nábytku spočíva rovnako ako pri masívnom nábytku v interiéri z impregnácie. Olejová kúra navrhnutá presne na tento účel prírodné drevo zabalzamuje a dodá mu správny šmrnc aj po poveternostne náročnom období.

Starostlivosť o záhradný nábytok z umelého ratanu


Obľúbený materiál na exteriérový záhradný nábytok je odolný, stály a nenáročný. A presne takým umelý ratan je. V kombinácii s nehrdzavejúcou hliníkovou konštrukciou sú polyuretánové a polyetylénové vlákna skvelým tímom.

Záhradný nábytok z umelého ratanu nie je nevyhnutné nijako špeciálne zazimovať. Postačí ochranná plachta a je vybavené.
Pravidelná údržba umelého ratanu pozostáva v bežnom čistení od prachu vlhkou handričkou, prípadne v dôkladnejšom vystriekaní vysokotlakovým čističom, ktorý odstráni prach a prírodné nečistoty aj zo záhybov. V prípade použitia čistiacich prostriedkov siahajte po tých,určených výhradne pre umelý ratan. Tak si budete istí, že okrem čistenia aj ochránia váš záhradný nábytok pred UV žiarením a podporia mäkkosť jeho štruktúry, aby bol flexibilný a vydržal čo najdlhšie v pôvodnom stave i vlastnostiach.


Starostlivosť o plastový nábytok na terasu


Aj plastový nábytok dnes dokáže vyzerať dobre. Navyše práve tento materiál je okrem nízkych obstarávacích nákladov aj najmenej náročný na údržbu.


Preventívne ho stačí umyť vodou a saponátom a jeho zašlá sláva opäť ožije. Samozrejme, pri pravidelnej bežnej údržbe sa zašlou ani nestane.
Na plastový nábytok na terasu však nepoužívajte abrazívne prostriedky, ktoré by ho mohli poškriabať, čím pripraviť na usádzanie nečistôt. Pokiaľ by ste chceli vášmu plastovému záhradnému nábytku dopriať predsa len intenzívnejšiu starostlivosť, potešte ho impregnáciou na exteriérové plasty, ktorá odpudí vodu aj špinu, odkloní UV žiarenie a ochráni farby.
Zazimovanie platového terasového nábytku nie je nevyhnutné, hoci jeho prekrytím ochrannou prikrývkou nič nepokazíte.


Starostlivosť o kovový záhradný nábytok


Prakticky nezničiteľný kovový záhradný nábytok vydrží veľmi veľa, no určite nie úplne všetko. Vyrábaný z materiálov odolných voči korózii si nevyžaduje žiadnu extra opateru, dokonca ani špeciálne zazimovanie. Častokrát je však práve kov kombinovaný s inými materiálmi ako drevo či čalúnenie. Vtedy je vhodné riadiť sa náchylnejším ohnivkom reťaze.


Pravidelné bežné utieranie mäkkou handričkou od nečistôt, umývanie kefou či vysokotlakovým čističom plne postačuje, aby sa aj po zime opäť leskol a spríjemňoval vám pobyt v záhrade či na terase.


Každopádne, dôkladná kontrola je osvedčenou prevenciou, ktorá pomôže odhaliť malé začiatky veľkých problémov. Lebo aj nenápadný náznak odlúpenia farby môže byť impulzom pre začínajúce hrdzavenie. V takomto prípade je po vyčistení vhodné postihnuté miesto prebrúsiť a následne aplikovať prípravok proti hrdzaveniu.


Na väčšie či intenzívnejšie čistenie sú k dispozícii chemické prostriedky určené výhradne pre ošetrenie kovových častí nábytku.

 

Záhradný nábytok z našej ponuky