Ako sa správne starať o zrkadlá

Sklo s tenkou vrstvou striebra alebo hliníka na vrchu potiahnuté špeciálnou fixačnou hmotou – zrkadlo. Aj zrkadlo v interiéri dokáže slúžiť dlhodobo len pri pravidelnej starostlivosti. Aby správne žiarilo, doprajte mu vhodnú dávku pozornosti. Veľa času, ani námahy si nevyžaduje, zato odvďačí sa dvojnásobným leskom, čím pozdvihne celý interiér.

Čo áno a čo nie pri čistení zrkadla


Aj keď pri zrkadle a jeho umiestnení dbáme viac na feng šuej ako na priame slnečné žiarenie či zdroj tepla v miestnosti ovplyvňujúci iné nábytkové materiály, aj zrkadlo má svoje preventívne špecifiká. A hoci umiestneniu zrkadla mimo dosah vody sa v kúpeľni celkom vyhnúť nedá, je vhodné to minimálne eliminovať.


Pravidelná údržba zrkadlovej plochy spočíva v umytí nečistôt a naleštení zrkadlovej plochy. Len samotné leštenie bez umytia sa neodporúča, nakoľko nečistoty by mohli zrkadlo poškriabať a namiesto ušetrenia by ste sa skôr prerátali. Saponáty rozpúšťajúce mydlové škvrny a vodný kameň a mäkká handrička sú úvodným základom. Leštiť môžete napríklad aj zmesou citrónu či vínneho octu a vody v pomere 1:1. Táto po domácky vyrobená, zato efektívna zmes skvelo odstráni aj škvrny a vodný kameň. Čierne fľaky a škvrny na zrkadle žiaľ už neodstránite ničím, keďže ide o zoxidovanú vrstvu striebra.


Nakoľko zrkadlové plochy nemajú rady príliš suchý, ani vlhký vzduch, počas vykurovacej sezóny im doprajte viac starostlivosti v podobe pretretia vlhčenou handrou. Tak vám budú žiariť aj počas ponurých chladných dní.

Dodatočné čistenie, starostlivosť a ochranu vyžadujú zrkadlové rámy. Tu je potrebné brať do úvahy materiál, z ktorého sú vyrobené – drevo, lamino, kov, silikón a tekutý kov, tvrdená textília alebo čipka a iné moderné materiály. Vo väčšine prípadov však ide o ochranu pred vodou, ktorá by vo veľkom množstve mohla rám poškodiť, preto aj bežnú starostlivosť
prevádzajte s náležitou opatrnosťou.

Zrkadlá z našej ponuky